SAŁATKA Z GRZYBKAMI MARYNOWANYMI

Sałatka z grzybkami marynowanymi

Sałatka z grzybkami to mój przepis przygotowany do siódmego numeru magazynu Kocioł. Grzyby to obok jeżyn bohater tego numeru. Piszę te post dzisiaj bo… pojawiły się wreszcie grzyby.

Produkt, który okazał się wielkim utrapieniem naszego siódmego numeru. Czekaliśmy z utęsknieniem na jakikolwiek sygnał, że pojawiły się grzyby. Jednak podczas przygotowania materiałów do magazynu zewsząd docierały do nas niepokojące informacje: susza, brak deszczu przez kilka tygodni, zakazy wstępu do lasu. Zastanawialiśmy się czy nie zrezygnować z tematu grzybowego, musieliśmy przeorganizować swoje plany dotyczące poszczególnych przepisów. Nie udało się przygotować smażonej kani czy carpaccio z borowika. Jednak grzyby wreszcie są. Świadczą o tym wrzucane na portalach społecznościowych foty pełnych koszyków czy blatów z rozłożonymi okazami.

Ja kocham grzyby i wszystko to co z nimi się wiąże. Wyjście do lasu i ich zapach zmieszany z zapachem liści czy igliwia. Potem smak i zapach suszonych grzybów, który tak bardzo kojarzy się z wigilią. Wyskakujcie więc na spacer pod miasto, szukajcie ukrytych między trawą i gałęziami kapeluszy…

SKŁADNIKI:

  • 12 jajek
  • 300 g ziemniaków
  • 1 szklanka drobno pokrojonych marynowanych grzybków
  • 1 szklanka majonezu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój i ułóż na dużym talerzu lub półmisku.
  2. Ziemniaki ugotujemy w mundurkach. Jeśli korzystasz z młodych, oskrob je. Ugotuj i wystudź. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku obok jajek.
  3. Drobno pokrojone grzybki wymieszaj z majonezem.
  4. Sos wyłóż obok jajek i ziemniaków. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Sałatka z grzybkami marynowanymi
Sałatka z grzybkami marynowanymi
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz