Proste, nie wymagające wielkich umiejętności pełne danie, którym możesz zabłysnąć podczas rodzinnego obiadu. Pieczona kaczka podana z duszoną kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Duet kaszy i kapusty pokochaliśmy już jakiś czas, jest świetne uzupełnienie do mięsa.
SKŁADNIKI NA PIECZONĄ KACZKĘ:
- 1 kaczka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka soli
- Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i majerankiem.
- Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc (przynajmniej na kilka godzin).
- Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
- Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.
SKŁADNIKI NA KASZĘ GRYCZANĄ Z KAPUSTĄ KISZONĄ:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki
- sól, pieprz do smaku
- Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
- Wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
- Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.
- Podaj razem z pieczoną kaczką.

Jeden komentarz
Przepis wygląda na mało skomplikowany, aż trudno uwierzyć, że tak prosto można przygotować takie wspaniałe danie. Mam wrażenie, że ten majeranek pachnie aż tutaj u mnie 🙂