KASZA GRYCZANA Z PIECZARKAMI I JAJKIEM SADZONYM

Kasza gryczana z pieczarkami i jajkiem sadzonym

To niesamowicie proste do przygotowania danie – kasza gryczana z pieczarkami i zapieczona z jajkiem sadzonym. Możesz wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę, na przykład taką, która pozostała z obiadu poprzedniego dnia lub przygotować danie od podstaw. Wiem, że grykę albo się kocha, albo nienawidzi. Ja jestem przykładem takiej osoby, która z całkowitej nietolerancji – jako dziecko nie byłam w stanie znieść nawet zapachu kaszy gryczanej. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez niech. A pokochać ją warto – to samo zdrowie. Super przyswajalne białko, potężna dawka błonnika, duża ilość soli mineralnych i olbrzymie bogactwo witamin: B1, B2, P i PP.

Warto wiedzieć, że kasza gryczana w przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. I jeszcze jak podaje wikipedia: w medycynie ludowej prażona kasza gryczana ceniona jest jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie a odwar z kaszy podawano przy biegunkach.

Kasza gryczana jest obecna w kuchni białoruskiej, litewskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można znaleźć kilkadziesiąt przepisów z wykorzystaniem gryki. Wśród nich są gołąbki, pierogi, kaszanki ale również sernik i chleb.

SKŁADNIKI – KASZA GRYCZANA Z PIECZARKAM:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 20 dkg pieczarek
  • łyżka masła
  • 6 jajek
  • trochę posiekanej mięty lub natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę wypłucz i zalej 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotuj, zmniejsz maksymalnie ogień, następnie gotuj pod przykryciem 10 minut. Nie mieszaj. Garnek z kaszą zdejmij z ognia i odstaw na trochę, aby kasza wchłonęła resztę wody.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Lekko obsmaż na maśle, dodaj kaszę, wymieszaj, na koniec dopraw sola i pieprzem.
  3. Podziel na trzy części i każdą ułóż w naczyniu do zapiekania. Zrób w niewielkie wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj 1-15 minut do ścięcia białka.
  4. Podaj posypane świeżą miętą lub natką.
Kasza gryczana z pieczarkami i jajkiem sadzonym
Kasza gryczana z pieczarkami i jajkiem sadzonym
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz