KRÓLIK W ŚMIETANIE Z GROSZKIEM

Królik w śmietanie z sosem z mrożonym zielonym groszkiem i mocną nutą czosnkową. Świetna propozycja na niezwykle zdrowy ale i smaczny obiad, który może być alternatywą dla tradycyjnego niedzielnego kurczaka.

Jadacie królika czy raczej omijacie ten rodzaj mięsa? U nas od czasu do czasu pojawia się na stole. W takiej wersji jest niezwykle smaczny…

Mięso z królika jest zaliczane do mięs dietetycznych, białych, drobnoziarnistych o małym udziale tłuszczu, cechuje je niska zawartość cholesterolu, bo 35-50 mg w 100 g mięsa, a także zawartość kwasu linolenowego, który jest podobny do kwasu występującego u ryb żyjących w wodach zimnych.

Mięso królika jest bogate w aminokwasy niezbędna, niektóre składniki mineralne, witaminy, szczególnie z grupy B. Białka w mięsie króliczym jest 21,8 g (w 100 g) i jest w 90% przyswajane przez organizm człowieka, a w mięsie wołowym  tylko w 62%. Wartość energetyczna 100 g mięsa z królika to 114 kcl/477 kJ. W Polsce średnie spożycie mięsa króliczego wynosi około 0,4-0,5 kg na statystycznego Polaka. Daleko nam do Włochów,  Francuzów, Hiszpanów, czy  Węgrów, którzy spożywają średnio około 5,5-6 kg mięsa z królika w ciągu roku. A warto zwiększyć konsumpcję mięsa króliczego, gdyż ma wiele zalet. Jest zalecane w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego u ludzi np. miażdżycy, zawału mięśnia  sercowego, nadciśnienia, arytmii serca, chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów), cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Mięso z królika powinno się stosować w diecie niemowląt i dzieci od 6-7 miesiąca życia. A szczególnie  w przypadku dzieci z alergią – w żywieniu oprócz mięsa z królika  należy stosować mięso z indyka i jagnięcinę.

W sklepach można kupić tuszki królika i przygotować w domu potrawę dla całej rodziny. Mięso z królika najlepiej smakuje, kiedy jest  zamarynowane. Marynaty mogą być na bazie maślanki, białego wina, czy też octu. Wszystko zależy od naszych upodobań.

( źródło – wodr.poznan.pl)

KRÓLIK W ŚMIETANIE – SKŁADNIKI:

  • 1 królik
  • 3 szalotki
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki białego wina
  • 300 ml śmietany (w zależności od upodobań i ewentualnej diety: 12-30%)
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Królika dzielimy na części, następnie oprószamy solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Smażymy do zrumienienia z obu stron i zdejmujemy z patelni.
  3. Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki, oprószamy solą i smażymy, aż się zezłocą, następnie dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna.
  4. Na patelnię wykładamy wcześniej obsmażone kawałki królika i wlewamy śmietanę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.
  5. Odkrywamy i dodajemy groszek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak, aby nieco odparował nadmiar płynu.
  6. Gotowe danie podajemy posypane natką.
 

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz