ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym twarożkiem. Doprawiona tartym chrzanem, który świetnie komponuje się z łososiem. Bez mąki, bardzo lekka, bardzo efektowna i niezwykle smaczna.

Taką roladę miałam zapisaną jako “do zrobienia” od bardzo, bardzo dawna. Jakoś tak brakowało bodźca… Ale w końcu mam i ja.

Przepis podpatrzony na tej słowackiej stronie.

SKŁADNIKI:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól
  1. Szpinak drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Pod koniec dodaj szczyptę soli oraz żółtka.
  3. Dodaj posiekany szpinak i starty ser i delikatnie wymieszaj.
  4. Dużą blaszkę (u mnie 25 na 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz 12-15 minut do delikatnego zezłocenia brzegów ciasta.
  5. Blaszkę wyjmij z piekarnika, odstaw ciasto do ostudzenia.
  6. Serek wymieszaj z chrzanem, łososia posiekaj lub potnij na cienkie plasterki.
  7. Serek rozsmaruj równomiernie na cieście. Wyłóż łososia zostawiając 2 centymetrowy rant wzdłuż jednego dłuższego boku. Zawiń dość ciasno roladę, podczas zawijania usuwaj delikatnie papier. Zawijanie zacznij od boku z łososiem.
  8. Roladę zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin (przynajmniej 2-3 godziny) do lodówki.
  9. Gotową roladę pokrój w centymetrowe plasterki, podaj.
Pyszna rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem
Rolada szpinakowa z łososiem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz