RAZOWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Razowe pierogi z soczewicą i pieczarkami

Te razowe pierogi z soczewicą i pieczarkami to drugi z soczewicowych przepisów przygotowanych przeze mnie do dziewiątego numeru magazynu KOCIOŁ. Jeśli tak jak my kochacie soczewicę klikajcie i szukajcie naszych pomysłów na jej wykorzystanie.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 szklanka zielonej lub czerwonej soczewicy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  1. Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj do miękkości. Co jakiś czas zamieszaj i ewentualnie podlewaj niewielką ilością wody, tak aby koniec soczewica powinna wchłonąć całą wodę.
  2. Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Cebulę oprósz solą i zeszklij, dodaj pieczarki i smaż kilka minut.
  3. Do podsmażonych pieczarek dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Smak farszu powinien być wyrazisty.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
  • około ½  szklanki ciepłej wody
  1. Zagnieć ciasto pierogowe.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowuj ciasto, wykrawaj kółka, układaj farsz i lep pierogi.
  3. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podaj okraszone podsmażoną cebulką.

DO OKRASZENIA:

  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na małej patelni olej i zeszklij oprószoną solą cebulę.
Razowe pierogi z soczewicą i pieczarkami
Razowe pierogi z soczewicą i pieczarkami


Niskokaloryczny styczeń 2016

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz