Ten piękny chleb na sodzie to kolejny przepis przygotowany na wspólne gotowanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wspólnie z innymi blogerami upiekliśmy aromatyczne bochenki z przepisu z bloga Agnieszki.
Chleb z aromatycznymi dodatkami w postaci cynamonu oraz rozmarynu pachnie obłędnie. To świetna propozycja na urozmaicenie domowej piekarni.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1 małe jabłko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
- Mąkę razem z sodą, solą i cynamonem przesiej do miski robota.
- Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz na sitku.
- Do suchych składników wlewaj stopniowo maślankę i wyrabiaj hakiem.
- Dodaj jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne.
- Uformuj okrągły bochenek, oprósz mąką i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem natnij krzyż.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.


W ramach akcji chlebek wypiekły również:
Monika – Z chaty na końcu wsi
Bernadetta – Prawo do gotowania z pasją
Dorota – Moje małe czarowanie
Aneta – Piekielna kuchnia Anety
Nina – Gotuj sam
Pat – Patison w kuchni
Justyna – zdjęcie na FB
Ewa – zdjęcie na FB
Lidia – zdjęcie na FB
Iza – Smaczna Pyza
Kasia – zdjęcie na FB
Gosia- zdjęcie na FB
Asia – Piekę bo lubię
Justyna – Gotowanie i pieczenie – I love it
Bożena – Moje domowe kucharzenie
8 komentarzy
Aromat był nieziemski, prawda? Dzięki za wspólne wypiekanie 🙂
o tak – pachniało cudnie.
Ja również dziękuję za wspólne pieczenie.
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Kolejny piękny chebek!
Dzięki za wspólne pieczenie 🙂
To prawda urozmaicenie w kuchni czasami potrzebne 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Piękny Ci wyszedł ! Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu 🙂