ŚRÓDZIEMNOMORSKA PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Pasta z suszonych pomidorów

Kolejny raz udaje mi się dołączyć do wspólnego gotowania w ramach Wypiekania na śniadanie. Tym razem podczas weekendowych kuchennych zmagań przygotowujemy w naszych kuchniach pyszne smarowidło, którą jest pasta z suszonych pomidorów. Pachnąca śródziemnomorskimi aromatami, zniewalająca prostotą i urzekająca smakiem.

Zaopatrz się wcześniej w niezbędne składniki, namocz na noc ziarno słonecznika i rankiem obudź swoich domowników zapachem ucieranej pasty…

Przepis z niewielkimi zmianami pochodzi z bloga Gosi – tutaj oryginał.

SKŁADNIKI:

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów razem w zalewą olejową
  • 1/3 szklanki ziarna słonecznika (namocz go wcześniej, najlepiej na noc*)
  • garść czarnych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie więcej do smaku)
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku cytryny (opcjonalnie więcej do smaku)
  • olej rzepakowy – opcjonalnie (jeśli pasta będzie zbyt „sucha”)
  • opcjonalnie – sól do smaku

*ziarno słonecznika zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka godzin, odsącz na sitku

  1. Do dużego kubka miksującego lub malaksera przełóż wszystkie składniki, łącznie z zalewą olejową z pomidorów.
  2. Zmiksuj całość na gładką pastę, jeśli wolisz lekkie „pochrupywanie” możesz zostawić ją mniej aksamitną. Ja osobiście lubię jak coś muszę „poprzegryzać”, więc zdecydowałam się na wersję chrupiącą.
  3. Dopraw do smaku według własnego uznania.
  4. Pastę przełóż do zamykanego pojemniczka lub słoiczka. Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Pastę możesz podać do opieczonego chleba lub innego świeżego pieczywa. Można podać ją też z makaronem czy domowymi kluseczkami.

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Pastę w ramach akcji przygotowali również (lista będzie aktualizowana na bieżąco):

Kasia z Gotuj z Kasią

Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji

Bernadetta z Prawo do Gotowania z Pasją

Dorota z Moje Małe Czarowanie

Agnieszka z Eksplozji Smaków

Jagoda z Magii w Kuchni

Magda z Apetyt na Smaka

Joasia z Notatek Kulinarnych

Agata z Pożeraczy Czasu

Alicja z nie-ład mAlutki

Marzena z Zacisza Kuchennego

Angelika z Życie zaczyna się w kuchni

Para w kuchni

Zobacz także...

15 komentarzy

  1. Laura, dzięki za wspólne wirtualne śniadanie 🙂 Gdyby nie Dzieciaki, to też bym zrobiła taką bardziej „chropowatą” wersję, bo lubię nieco większe kawałki, a tak musiałam na maksa zmielić 😉

Zostaw komentarz