PEŁNOZIARNISTE PLACKI NA ZSIADŁYM MLEKU

Pełnoziarniste placki na zsiadłym mleku

Takie placki na zsiadłym mleku z jabłkami to wspomnienie rodzinnego domu. Jako dziecko byłam bardzo kluskowo-plackowa, a takie placuszki wręcz uwielbiałam. Delikatne i leciutkie, posypane cukrem pudrem były kwintesencją tego co najlepsze w domowej kuchni.

Ja w Tłusty Czwartek proponuję Wam ich zdrowszą wersję, na mące pełnoziarnistej. Posypcie je jeszcze ksylitolem i możecie grzeszyć. Placki są równie dobre kiedy wystygną, więc spokojnie możecie zabrać je do pojemniczka, aby w towarzystwie koleżanek wcinających pączki móc świętować dzisiejsze święto.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania cukier puder lub w lepszej wersji ksylitol
  1. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem. Dodaj mąkę i jajko dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
  3. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź niewielkie placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Zdejmij z patelni na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj posypane cukrem pudrem lub ksylitolem.
Pełnoziarniste placki na zsiadłym mleku
Pełnoziarniste placki na zsiadłym mleku

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz