Takie placki na zsiadłym mleku z jabłkami to wspomnienie rodzinnego domu. Jako dziecko byłam bardzo kluskowo-plackowa, a takie placuszki wręcz uwielbiałam. Delikatne i leciutkie, posypane cukrem pudrem były kwintesencją tego co najlepsze w domowej kuchni.
Ja w Tłusty Czwartek proponuję Wam ich zdrowszą wersję, na mące pełnoziarnistej. Posypcie je jeszcze ksylitolem i możecie grzeszyć. Placki są równie dobre kiedy wystygną, więc spokojnie możecie zabrać je do pojemniczka, aby w towarzystwie koleżanek wcinających pączki móc świętować dzisiejsze święto.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania cukier puder lub w lepszej wersji ksylitol
- Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem. Dodaj mąkę i jajko dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
- Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź niewielkie placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
- Zdejmij z patelni na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj posypane cukrem pudrem lub ksylitolem.

Jeden komentarz
Wyglądają smakowicie :).