SMAŻONA CIECIERZYCA NA PRZEKĄSKĘ

Smażona ciecierzyca na przekąskę

Znacie pewnie pyszną przekąskę w postaci pieczonej ciecierzycy (tutaj i tutaj znajdziecie moje przepisy). Dzisiaj proponuję Wam wersję smażoną, którą przygotujecie w kilka minut, na przykład w czasie przerwy reklamowej. Taka smażona ciecierzyca jest mniej chrupka niż ta pieczona, jednak smakuje równie dobrze i świetnie nadaje się jako składnik sałatek. Wersje smakowe można komponować dowolnie używając ulubionych przypraw. Suchą ciecierzycę możesz ugotować po namoczeniu lub tak jak ja wykorzystać gotową, puszkową.

Mam nadzieję, że namówiłam Was…

SKŁADNIKI – SMAŻONA CIECIERZYCA:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4-1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy (ewentualnie miodu)
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę osącz dokładnie na sicie, osusz dodatkowo ręcznikiem papierowym.
  2. Przyprawy wymieszaj z olejem, dodaj do ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciecierzycę wysyp na dużą patelnię i smaż kilka minut na mocnym ogniu, co jakiś czas wstrząsając i mieszając.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz