ZUPA KREM Z RZODKIEWKI

Ta zupa krem z rzodkiewki to mój wkład w ostatni, dziesiąty numer magazynu KOCIOŁ. Powiem nieskromnie, że za każdym razem gdy oglądam to jubileuszowe wydanie zachwyca mnie ona. Przepis autorski na bazie kilku pomysłów znalezionych w necie okazał się być zaskakujący w smaku, a jego prostota powinna zachęcić nawet tych słabo gotujących.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam ona do gustu i wypróbujecie ten przepis we własnych kuchniach. Powitajcie wiosnę takim kremem…

SKŁADNIKI:

  • 3 pęczki rzodkiewek razem z liśćmi
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 cebula
  • 4 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 0,75 l wody
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  1. Cebulę obierz i pokój w kostkę.
  2. Obierz batata i zetrzyj go na tarce na dużych oczkach.
  3. Rzodkiewki (razem z liśćmi) dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. 5 rzodkiewek pokrój na plasterki i lekko opiecz na patelni grillowej. Resztę razem z liśćmi pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij oprószoną solą cebulę.
  5. Dodaj batata i podduś go na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Wrzuć rzodkiewki razem liśćmi, oprósz solą i duś jeszcze kilka minut. Zalej wodą i gotuj 2-3 minuty.
  7. Za pomocą blendera zmiksuj całość na krem, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  8. Rozlej do miseczek i udekoruj plasterkami grillowanej rzodkiewki. Zupę podawaj gorącą.
Pyszna zupa krem z rzodkiewki
Pyszna zupa krem z rzodkiewki

Zupa krem z rzodkiewki

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz