PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Wczorajszy dzień był dniem czosnku niedźwiedziego, a zapach przerabianych listków unosił się po całym domu. Przygotowałam dwa rodzaje pysznych pesto. Wczorajsze z dodatkiem suszonych pomidorów (klik) oraz dzisiejsze, tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego. To pyszna, aromatyczna pasta z dodatkiem prażonych orzechów laskowych, sera pecorino i mieszanki oliwy oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Prawie dwa kilogramy czosnku zostały przerobione i przygotowane do przechowywania. Dzięki koleżankom blogerkom zdecydowałam się na zamrożenie małych porcji gotowego pesto. Wykorzystałam do tego silikonowe foremki do mufinek. Zamrożone porcyjki zawinęłam w folię spożywczą (każda osobno), a na koniec wszystko zapakowałam do zbiorczego pojemnika. Mam teraz gotowce – po rozmrożeniu mogę takie pesto wykorzystać do podania z makaronem czy grzankami.

SKŁADNIKI NA PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO:

  • 4 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 80 g parmezanu lub pecorino
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml oliwy z oliwek, opcjonalnie możesz poeksperymentować z innymi olejami – pełna dowolność
  • sok wyciśnięty z cytryny do smaku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy podpraż na suchej patelni, następnie ostudź i usuń skórki, które powinny same oddzielić się od orzechów.
  2. Czosnek dokładnie opłucz i osusz. Do blendera włóż pokrojone na mniejsze kawałki listki czosnku, orzechy oraz ser, następnie dolej oliwę i zmiksuj na pastę.
  3. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
  4. Jeśli chcesz pesto przechowywać w słoiczku, zalej wierzch oliwą.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz