Przepis na idealne śniadanie weekendowe – delikatne placuszki z jagodami. Przygotowane na cieście na bazie maślanki i sody oczyszczonej.
Chyba pozostaje dodać – Smacznego.
SKŁADNIKI:
- 20 dkg mrożonych jagód marki Poltino
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
DO PODANIA:
- bita śmietana
- cukier puder lub ksylitol
- Do misy miksera dodaj maślankę i sodę. Wymieszaj.
- Wbij jaja i dodaj przesianą mąkę oraz sól
- Dokładnie wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Smaż na rozgrzanej patelni niewielkie placuszki.
- Podawaj z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem.
