OGÓRKI NA CIEPŁO DUSZONE W ŚMIETANIE

Jedliście kiedykolwiek ogórki na ciepło? Jeśli odpowiedź brzmi nie, musicie to jak najszybciej nadrobić. Są naprawdę świetną odmianą i smakują po prostu wybornie.

Możecie je podać jako dodatek warzywny do obiadu, dobrze będą się komponować z mięsem jak i rybą, fajnie się sprawdzą ciepła sałatka do grilla, ale też można je zjeść jako samodzielny posiłek. Najlepsze będą ogórki gruntowe, ale te szklarniowe też dadzą radę. Nasiona, które wydrążycie z miąższu możecie zmiksować z kefirem, jogurtem lub maślanką, dorzucić jakieś dodatki i zrobić z tego wytrawny koktajl.

SKŁADNIKI NA OGÓRKI NA CIEPŁO:

  • 1 kg ogórków
  • ½ szklanki słodkiej śmietany 18%, a jeśli nie trzymacie diety 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki obierz najcieniej jak się da.
  2. Przetnij wzdłuż na cztery części i łyżeczką usuń nasiona.
  3. Pokrój w centymetrową kostkę.
  4. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć pokrojone ogórki.
  5. Oprósz solą, przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
  6. Dodaj śmietanę i dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny
  7. Duś jeszcze jakiś czas mieszając co kilka minut.
  8. Na koniec wsyp koperek.

Takie ogórki podajemy na ciepło jako przystawkę do obiadu – świetnie komponuje się z rybą czy drobiem.

Ogórki na ciepło i nasza modelka Kaja
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz