TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI

O  racuchach mogłabym opowiadać długo… Racuchy to była zmora mojego dzieciństwa i młodości. Nie dlatego, że ktoś mnie do nich zmuszał, jak to często z takimi zmorami bywa. Ta zmora to był efekt dziecięcego łakomstwa. Mimo, że od tamtego czasu minęło wiele lat, mimo, że wtedy miałam jakieś pięć lat – pamiętam doskonale. Wakacje, ośrodek wypoczynkowy nad Jeziorem Leśniańskim, domki tuż pod zamkiem Czocha i olbrzymia ilość nasmażonych racuchów. W sumie nie pamiętam czy były z jabłkami, czy tylko z cukrem pudrem. Pamiętam za to efekt mojego obżarstwa. To wtedy na kilkanaście lat rozstałam się z tym cudownym daniem. To na szczęście minęło i kiedy urodziły się moje dzieci, racuchy wróciły do mojej kuchni.

Tak więc – bez stosów, żeby ktoś z łakomstwa nie zjadł ich za wiele, ale smażcie je na zdrowie.

Przepis powstał w ramach współpracy z marką Sweet Family.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 plaska łyżka cukru Sweet Family
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jabłka
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do posypania cukier puder Sweet Family

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka.
  2. Jajka dokładnie roztrzep, dodaj mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielkie plasterki. Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz