BISZKOPT NA TORT KROK PO KROKU

Biszkopt na tort

Dzisiaj nauczę Was ja samemu przygotować blaty biszkoptowe na domowy tort. Wpis, jak przygotować biszkopt na tort planowałam już od dawna, jednak w ferworze przygotowań tortowych najczęściej brakowało czasu na zdjęcia. W ostatnich trzech latach z mojej kuchni wyjechało całkiem sporo tortów – część z nich możecie zobaczyć tutaj.

No więc… Najpierw składniki.

SKŁADNIKI:

(na jeden blat średnica 28 cm)

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Podaję Wam stosowany przeze mnie od lat przelicznik. W zależności od wielkości tortownicy przygotowuję masę z konkretnej ilości jaj, bierzemy też odpowiednią krotność pozostałych składników. Dla przykładu jeśli piekę blaty w formie o średnicy 26-28 cm będzie to 6 jaj, 300 g cukru, 150 g mąki pszennej oraz 60 g mąki ziemniaczanej, przy formie 22 cm 4 jaja i odpowiednia krotność cukru i obu mąk.

Masę przygotowuję dla całości ciasta.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Przesiej obie mąki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.

    Krok 1
  5. Nie przerywając ubijania dodawaj po trochę cukier.
  6. Również nie przerywając ubijania dodawaj kolejno żółtka.
  7. Dodaj przesiane mąki i szpatułką, kolistym ruchem wmieszaj mąkę do ubitej piany.
  8. Masę podziel na trzy równe porcje i przełóż do trzech miseczek. Ja preferuję pieczenie każdego z blatów osobno.
    Oczywiście możesz upiec jeden duży biszkopt, jednak ja zdecydowanie wybieram sposób z osobnym pieczeniem. Po pierwsze nie muszę bawić się w krojenie gotowego biszkoptu, po drugie zawsze mam trzy idealnie równe blaty.
  9. Przygotuj tortownicę. W mojej wersji to mega proste – kładę papier na dno, zaciskam obręcz. Boków formy nie smaruję masłem ani innym tłuszczem.

    Krok 2
  10. Wyłóż zawartość pierwszej miseczki do tortownicy, rozsmaruj równomiernie i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 14-15 minut do suchego patyczka.
  11. Wyciągnij tortownicę i rzuć nią na blat (dzięki temu równomiernie się ułoży).
  12. Nożykiem przejedź po całej krawędzi, odepnij obrzeże i łapiąc za papier przełóż blat na kratkę do studzenia.
    Tortownica jest gorąca, więc tutaj nieodzowne będzie wspomaganie się ręcznikiem bądź rękawicą.

    Krok 3
  13. Przygotuj ponownie tortownicę, wykładając papierem spód i powtórz czynności. Upiecz kolejno drugi i trzeci blat.
  14. Odstaw blaty do ostudzenia.
  15. Przygotuj krem do przełożenia oraz płyn do nasączania blatów. Tu dowolność…
    Ja nasączam herbatami (czarną, owocową) z dodatkiem alkoholu lub bez, nieraz z dodatkiem soku z cytryny. Fajnie też smakuje nasączany kawą. Jeśli chodzi o krem to najczęściej bazuję na ubijanej kremówce z dodatkiem mascarpone i wtedy dowolne dodatki.
  16. Przygotowanie do przełożenia. Podkład lub paterę okładam kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu brzegi pozostaną czyste. Na środek wykładam nieco kremu – to zapobiegnie przesuwaniu się pierwszego blatu.

    Krok 4
  17. Blaty układam papierem do góry i delikatnie usuwam zbędny już papier. Nasączam pierwszy blat nieco mniej niż te, które będą wyżej. Górne blaty mogą być naprawdę wilgotne, ten dolny ma być podstawą, więc powinien trzymać “formę”.

    Krok 5
  18. Układając kolejne blaty najpierw równam do dolnego, delikatnie dociskam i potem dopiero usuwam papier.
  19. Nasączam i przekładam kremem kolejne blaty.
  20. Wykańczam gorę oraz boki, lub też i nie jeśli przygotowuję wersję naked.

    Krok 6
  21. Na koniec dekoruję i delikatnie usuwam paski papieru spod gotowego tortu. Odstawiam do schłodzenia na kilka godzin. Najlepiej d zamykanego pojemnika aby nie przechodził zapachami lodówki.

    Krok 7
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz