DOMOWE MASŁO

Domowe masło

Śmietana, duży słoik, nieco pracy rękoma i mamy masło. W moim rodzinnym domu, tak właśnie przygotowywało się ten produkt. Śmietana była zbierana z odstanego mleka. Nie było w tym żadnej filozofii, nawet my jako dzieci potrafiliśmy to zrobić.

W biegłym roku podczas współpracy ze Świeże Na Talerze ten słoikowy sposób robienia masła pokazaliśmy setkom osób na różnego rodzaju piknikach czy spotkaniach. Ich topowa śmietana kremówka z OSM Międzybórz nadaje się do tego celu idealnie. Ludzie mieli niezłą zabawę, zwłaszcza podczas konkursów kto zrobi szybciej. Prawdę mówiąc dziwiłam się, że niektóre osoby biorące słoik ze śmietaną nie wiedziały co z tego ma wyjść. Jednak zawsze, dla wszystkich była to niesamowita frajda.

W naszym domu nie spożywamy zawrotnych ilości masła, więc podwyżki cen nie robią na nas większego wrażenia. Od czasu do czasu robimy go sami. Nie dla oszczędności, bo chyba sklepowe masło cenowo wychodzi korzystniej. Robimy to dla smaku oraz fanu, że zrobiło się coś samemu. To, że pachnie jak najprawdziwsze masło i jest mega świeżutkie. Próbujecie?

A i jeszcze… Maślanka koniecznie do wykorzystania – jest przepyszna!!!

SKŁADNIKI NA MASŁO:

  • 500 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schłodzoną śmietanę przelej do dużego słoika. Zakręć i wstrząsaj do momentu wytrącenia się grudek masła oraz widocznego oddzielenia się masła od maślanki.
  2. Przelej na sitko. Powyciskaj łyżką maślankę.
  3. Przelej masło zimną bieżącą wodą.
  4. Odciśnij. Masło przełóż do maselniczki.

PRZYGOTOWANIE WERSJA NA THERMOMIX:

  1. Załóż motylek.
  2. Przelej śmietanę do naczynia miksującego.
  3. Ustaw obroty 4, czas 1 minuta.
  4. Zgarnij kopystką z brzegów naczynia oraz z pokrywy
  5. Ponownie ustaw obroty 4, czas 1 minuta*.
  6. Przelej zawartość na koszyczek wyłożony gazą, przepłucz zimną bieżącą wodą.
  7. Odciśnij, przełóż do maselniczki.

* Czas może się zmienić w zależności od temperatury oraz rodzaju śmietany. To czy już jest powinno być słychać, ponieważ wytrącone masło trudniej się kręci.

Masło
Masło
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz