ŁOSOŚ PIECZONY POD ZIOŁOWĄ SKORUPKĄ

Rybę kocham pod każdą postacią, jeśli Wy również, to taki łosoś pieczony przypadnie Wam do gustu. Świeże zioła, parmezan domowa tarta bułka…

Pomysł na przepis podpatrzyłam tutaj.

SKŁADNIKI:

  • 1 płat łososia ze skórą
  • 1/4 szklanki tartej bułki (ja użyłam domowej z pełnoziarnistego pieczywa)
  • 80-100 g startego parmezanu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól, pieprz

PPRZYGOTOWANIE:

  1. Płat łososia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę delikatnie oprósz solą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  3. Przygotuj “panierkę”. Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem i świeżymi ziołami. Dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Panierkę wyłóż równomiernie na rybę.
  5. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 12 minut. Pod koniec włącz termoobieg, aby lekko zarumienić skorupkę na rybie. Uważaj, aby nie przypalić.
  6. Łosoś pieczony najlepiej smakuje na ciepło.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz