WYTRAWNE TOSTY FRANCUSKIE

Ten przepis na tosty francuskie powstał do osiemnastego numeru Magazynu Kocioł, do działu z produktem regionalnym jakim był tym razem Chleb Szefa z wrocławskiej piekarni Państwa Krajewskich Złoto Nadodrza. Jest to 100 procentowy żytni, robiony z wody, mąki żytniej typu 720 i soli, a swoją nazwę zawdzięcza nieżyjącej pracownicy Złota Nadodrza – Pani Ewie Frączak. To jeden z moich ulubionych wrocławskich wypieków, który darzę niezwykłym sentymentem. 

O piekarni możecie poczytać w ostatnim numerze (klik), a jeśli kiedyś zawitacie do nich na Henryka Pobożnego 20, koniecznie spróbujcie jeszcze jednego wypieku – czarnej bułki. 

SKŁADNIKI:

  • 8-10 cienkich kromek chleba żytniego na zakwasie
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka roztrzep z solą. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  3. Każdą kromkę maczaj w rozbełtanym jajku.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz