Pasta z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich oraz doprawiona czosnkiem. Idealna do chleba, bagietki, ale świetnie się sprawdzi jako dip. Jedna z moich ulubionych past. Jeśli nie znacie tego połączenia – koniecznie spróbujcie. Pieczona papryka ma niesamowity smak, a podkręcenie go czosnkiem i orzechami jest po prostu pyszne.
Jeśli kochasz pasty do chleba – zobacz tutaj.
SKŁADNIKI:
- 5 czerwonych papryk
- 200 g orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek plus ilość do skropienia papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blaszkę i skrop oliwą. Oprósz solą.
- Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
- Piecz do około 40 minut lub do czasu kiedy skórka zacznie się przypiekać (na czarno).
- Paprykę osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Gorącą przełóż do zamykanego pojemnika, słoja lub do woreczka. Odstaw do ostudzenia. Teraz bez problemu usuniesz przypieczone skórki.
- Czosnek rozetrzyj z solą.
- Do mis malaksera wrzuć orzechy, zmiksuj na proszek. Dodaj oliwę, roztarty czosnek i paprykę, ponownie zmiksuj.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
