ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

To danie numer jeden tegorocznych wakacji. Pieczone pomidory, cebula i czosnek jako podstawa, a z tego pyszna zupa pomidorowa lub sos pomidorowy.

Najlepiej wybrać różne gatunki pomidora. Ważne, żeby były mocno dojrzałe. U mnie to zawsze takie, które za bezcen kupuję na moim ulubionym stoisku na targu. Nie nadają się do tego, żeby je kroić na kanapki, ale w tym daniu sprawdzają się znakomicie. Do tego cebula – żółta, biała, czerwona – może być dowolna oraz kilka ząbków czosnku. Oczywiście sól, pieprz, oliwa, mogą być jakieś zioła, płatki chilli… Po upieczeniu wystarczy zmiksować.

Możesz z tej bazy wyczarować zupę lub sos. Podać z makaronem, ryżem i na przykład z dodatkami w postaci pokruszonego bałkańskiego sera, mozzarelli czy koziego twarożku. Wypróbujesz???

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2-3 cebule
  • 2-6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy (może być nieco więcej)
  • gruboziarnista sól
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Pomidory opłucz, pokrój na połówki. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój na ćwiartki. Całość dodaj do naczynia, wciskając pomiędzy pomidory.
  4. Warzywa skrop oliwą, oprósz przyprawami.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut, do lekkiego zrumienienia warzyw.
  6. Warzywa po upieczeniu zmiksuj korzystając z blendera lub kubka miksującego. Opcjonalnie dodaj trochę wody, dopraw i podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 


Warzywa psiankowate 2018

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz