PULPETY ZAPIEKANE Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Jakiś czas temu moja kuchnia wzbogaciła się o nową patelnię i te pulpety zapiekane powstały od początku do końca przy jej wykorzystaniu. Będzie więc dziś przepis oraz podsumowanie testów…

Moją nową pomocniczką kuchenną jest patelnia tytanowa WOLL Cookware. Mój model to głęboka patelnia Wool Diamond Lite o średnicy 28 centymetrów z pokrywą. Odpinana rączka, wszystkie elementy odporne na temperaturę do 250 stopni Celsjusza, możliwość smażenia całkowicie bez tłuszczu, grube, mocno nagrzewające się dno. Brzmi naprawdę nieźle, a zobaczcie jak to wyglądało w praktyce.

Najbardziej obawiałam się… rączki. W porównaniu z dużą i mega ciężką patelnią wygląda na dość “delikatną”. Naprawdę, pierwsze dni testowania cały czas asekurowałam się drugą ręką, żeby ewentualnie łapać wszystko. Okazało się jednak, że jest mega dopracowana, a pierwsze wrażenie o jej delikatności może odnosić się tylko do jej wyglądu.

Odpinana rączka

została wprowadzona na rynek właśnie przez WOLL Cookware w roku 1981. Ulepszali swój pomysł przez jakiś czas, a potem opatentowali. Rączkę łatwo wpiąć i wypiąć, nawet przy wykorzystaniu tylko jednej ręki. Wypinane rączki ułatwiają przechowywanie naczyń, jest to też świetne wyjście, jeśli posiadasz niezbyt wielki piekarnik, a chcesz wykorzystać patelnię jako naczynie do zapiekania. Jeśli Twój piekarnik zmieści całą patelnię, nie musisz wypinać rączki. Materiał, z którego jest zrobiona wytrzymuje temperaturę do 250 stopni C.

Żaroodporna pokrywka

pokrywka wykonana z hartowanego szkła, sprawia, że z patelni można korzystać jak z naczynia żaroodpornego. Jeśli danie wymaga wcześniejszego podsmażenia, można to wykonać w jednym naczyniu. Przy uchwycie wbudowany jest tunel do odprowadzania pary. Przykrywkę oraz patelnię można myć w zmywarce.

Grube dno i wysokość patelni

naczynie ma dno o grubości 9 mm, wysokość patelni to 7 cm, a jej pojemność to aż 3,5 l. Patelnia szybko się nagrzewa, a największą zaletą jest, że rozgrzewa się równomiernie i bardzo długo utrzymuje ciepło. Głębokość – tego mi brakowało we wszystkich moich patelniach. Jest naprawdę mega pojemna. Bez problemu pomieści jednogarnkowe danie dla całej rodziny czy gołąbki przygotowane z dużej główki kapusty.

Technologia non-stick

patelnia jest pokryta powłoką tytanowo-diamentową, dzięki której potrawy nie przywierają. Smażenie bez tłuszczu? Sprawdziłam smażąc kilka rodzajów mięsa, ale największe zaskoczenie to jajka sadzone. Bez najmniejszego problemu, smażąc bez użycia grama tłuszczu, można łopatką przełożyć je na talerz. Patelnia, a raczej jej powłoka świetnie sprawdziła się przy smażeniu bez, z małą ilością ale też na głębokim tłuszczu. Taka powłoka ułatwia też mycie i utrzymanie patelni w  czystości.

Cena i gwarancja

na pierwszy rzut oka wyroby WOOLCookware nie należą do tanich produktów. Jednak parząc na to, ile patelni przewinęło się przez naszą kuchnię, 25-letnia gwarancja na równość dna, a także 2-letnia gwarancja na powłoki i uchwyty jest zabezpieczeniem, że wytrzyma ona nieco dłużej niż dotychczasowe patelnie. Kupno porządnej patelni, wyprodukowanej u naszych zachodnich sąsiadów, to zakup na lata.

Wszechstronność

patelnia nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek- indukcyjnych, gazowych, elektrycznych oraz ceramicznych. Wraz ze wszystkimi akcesoriami można ją użytkować w piekarniku. Patelnię można też myć w zmywarce.


Jeśli zainteresował Cię wpis, zapraszam na patelnie-tytanowe.pl po więcej informacji.

Jeśli zdecydujesz się na zakup, to z kodem XMLZDA15 zgarniesz 15% rabatu. Kod ważny jest do 17 października 2018.

No i zapraszam na przepis – jednogarnkowe danie dla całej rodziny – pulpety w wersji z kaszą bulgur, zapieczone z fasolką w sosie pomidorowym. Pulpety obsmażone bez grama tłuszczu, a potem zapieczone pod przykryciem. Danie od początku do końca przygotowane na patelni tytanowej.

SKŁADNIKI NA PULPETY ZAPIEKANE:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka ugotowanej all dente kaszy bulgur
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie można użyć majeranek)
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1-2 puszki białej fasoli
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zmiel mięso na dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do mięsa dodaj kaszę, cebulę, czosnek niedźwiedzi, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Masę mięsną dokładnie wyrób i uformuj pulpety.
  4. Patelnię rozgrzej. Obsmaż ze wszystkich stron pulpety.
  5. Dodaj passatę wymieszaną z płaską łyżeczką soli oraz fasolkę. Wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
  6. Zapiekaj 30-40 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Patelnia jest w stałym użytku…

i świetnie się sprawdza…

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz