Przepyszne naleśniki z kremem jabłkowym na bazie białej czekolady, dosmaczone aromatycznym cynamonem, to idealna propozycja na podwieczorek lub lekką kolację.
Przepis znajdziecie w 22 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ w dziale jabłkowym. Jeśli kochacie te owoce, to koniecznie zajrzyjcie do skarbnicy świetnych jabłkowych przepisów.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
- ¼ szklanki oleju
Składniki na krem jabłkowy:
- 750 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 czubata łyżka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
- Usmaż cienkie placki.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Wrzuć do rondla, wsyp cukier i podlej niewielką ilością wody.
- Duś do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać, a woda odparuje.
- Dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz cynamon, wymieszaj i po rozpuszczeniu czekolady zmiksuj na gładką masę.
- Naleśniki smaruj kremem jabłkowym i zawiń w rulony lub złóż w trójkąty.
