WYTRAWNE BLINY NA SODZIE

Wytrawne bliny na sodzie

Przepis na wytrawne bliny na sodzie przygotowywałam do 23 numeru Magazynu KOCIOŁ. To przepis z kuchni dolnośląskiej, pochodzący z kresów wschodnich. W mojej wersji wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, która jest zdrowsza niż biała mąka. Ma więcej składników odżywczych, cechuje się niższym indeksem glikemicznym i dostarcza potrzebnego jelitom błonnika. Bliny jednak możesz przygotować z mąki o niższym typie, np, chlebowej lub bułkowej.

Można je podać z ulubionymi dodatkami, tak jak lubisz – zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem jednak proponuję podać je na słono – z twarożkiem, łososiem czy kawiorem i świeżym ogórkiem, smakują wybornie…

SKŁADNIKI NA BLINY NA SODZIE:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (opcjonalnie może być pszenna)
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • do podania: łosoś, kawior, twarożek lub gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na wytrawne bliny wymieszaj za pomocą miksera.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. Nakładaj na rozgrzany olej porcję ciasta i smaż niewielkie placuszki.
  4. Po usmażeniu bliny układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Ostudź i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jeśli unikasz mleka krowiego, do przygotowania możesz użyć produktu Mlecznych Braci Probio (kokosowe kwaśne) lub innego ukwaszonego napoju roślinnego.

Jeśli lubisz placki, tak jak ja, zobacz inne moje przepisy

Wytrawne bliny na sodzie z mąki pełnoziarnistej


Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz