Przepis na wytrawne bliny przygotowywałam do 23 numeru Magazynu KOCIOŁ. To przepis z kuchni dolnośląskiej, pochodzący z kresów wschodnich. Można je podać z ulubionymi dodatkami, tak jak lubisz – zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem jednak proponuję podać je na słono – z twarożkiem, łososiem czy kawiorem i świeżym ogórkiem, smakują wybornie…
Składniki na wytrawne bliny na sodzie
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (opcjonalnie może być pszenna)
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
- do podania: łosoś, kawior, twarożek lub gęsta śmietana
jeśli lubisz placki, tak jak ja, zobacz inne moje propozycje…
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na wytrawne bliny wymieszaj za pomocą miksera.
- Smaż niewielkie placuszki.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Jeśli unikasz mleka, do przygotowania możesz użyć produktu Mlecznych Braci Probio (kokosowe kwaśne) lub innego ukwaszonego napoju roślinnego.

2 komentarze
Wyglądaj doskonale! A czy może być mąka bezglutenowa? ; )
a jeszcze nie próbowałam 🙂