GRZANKI Z BOCZNIAKAMI I KOZIM SEREM

Grzanki z boczniakami

Te grzanki z boczniakami pokochasz. Robi się je niezwykle prosto i smakują rewelacyjnie. To idealna propozycja na kolację, jednak świetnie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Grillowane boczniaki i pleśniowy ser kozi świetnie smakują w duecie. Gdy podasz je na opieczonej kromeczce będą po prostu cudne.

Nudna impreza? Sałatka warzywna i korniszonki? Zobacz alternatywne propozycje na dania, które świetnie się sprawdzą na spotkanie w gronie znajomych.

Czy wiesz, że:
„Boczniaki znalazły również swoje miejsce poza kuchennym stołem – jako organizmy żywiące się martwą materią organiczną wykorzystywane są do oczyszczania środowiska z toksycznych związków, barwników i pestycydów. W Stanach Zjednoczonych natomiast boczniaki wykorzystywane są do tworzenia… mebli. Biurka odlewane są z masy z trocin, a ta wzmacniana jest następnie strzępkami rosnących na niej boczniaków. „

Więcej ciekawostek na temat boczniaków oraz naprawdę sporą ilość przepisów z tym niezwykłym produktem znajdziesz w 24 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Mój przepis również tam jest 🙂

Marynatę do boczniaków możesz dowolnie modyfikować. Zamiast sosu sojowego wybornie smakuje sos ostrygowy. Możesz użyć świeżych ziół, soku z limonki lub tylko soli i oleju.

Aby przygotować grzanki z boczniakami zamiast bagietki możesz wykorzystać chleb tostowy, inny domowy chleb, ciabatę lub dowolne pieczywo. Grillowane boczniaki wykorzystaj jako wkład do burgera lub dodatek do obiadu.

Zobacz także...

1 komentarz

  1. Boczniaki i kozi ser to duet doskonały, który smakuje chyba tak, jak… nasza dzisiejsza kolacja. 😉 Świetny przepis i bardzo inspirujący blog! Wrócimy z największą przyjemnością! 🙂

Zostaw komentarz