GRZANKI Z BOCZNIAKAMI I KOZIM SEREM

Grzanki z boczniakami

Te grzanki z boczniakami pokochasz. Robi się je niezwykle prosto i smakują rewelacyjnie. To idealna propozycja na kolację, jednak świetnie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Grillowane boczniaki i pleśniowy ser kozi świetnie smakują w duecie. Gdy podasz je na opieczonej kromeczce będą po prostu cudne.

Nudna impreza? Sałatka warzywna i korniszonki? Zobacz alternatywne propozycje na dania, które świetnie się sprawdzą na spotkanie w gronie znajomych.

Czy wiesz, że:
„Boczniaki znalazły również swoje miejsce poza kuchennym stołem – jako organizmy żywiące się martwą materią organiczną wykorzystywane są do oczyszczania środowiska z toksycznych związków, barwników i pestycydów. W Stanach Zjednoczonych natomiast boczniaki wykorzystywane są do tworzenia… mebli. Biurka odlewane są z masy z trocin, a ta wzmacniana jest następnie strzępkami rosnących na niej boczniaków. „

Więcej ciekawostek na temat boczniaków oraz naprawdę sporą ilość przepisów z tym niezwykłym produktem znajdziesz w 24 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Mój przepis również tam jest 🙂

Marynatę do boczniaków możesz dowolnie modyfikować. Zamiast sosu sojowego wybornie smakuje sos ostrygowy. Możesz użyć świeżych ziół, soku z limonki lub tylko soli i oleju.

Aby przygotować grzanki z boczniakami zamiast bagietki możesz wykorzystać chleb tostowy, inny domowy chleb, ciabatę lub dowolne pieczywo. Grillowane boczniaki wykorzystaj jako wkład do burgera lub dodatek do obiadu.

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Boczniaki i kozi ser to duet doskonały, który smakuje chyba tak, jak… nasza dzisiejsza kolacja. 😉 Świetny przepis i bardzo inspirujący blog! Wrócimy z największą przyjemnością! 🙂

Zostaw komentarz