PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI I NERKOWCÓW

Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej marchewki na świętowanie kolejnego tygodnia bez mięsa 🙂 Nie tak całkowicie zostaliśmy wegetarianami, bo od czasu do czasu zdarza nam się coś mięsnego zjeść, ale zdecydowanie zmieniliśmy sposób żywienia. Nadal jemy ryby, jaja i nabiał, ale nie kupujemy żadnych wędlin i mięsa. Jemy mnóstwo strączków, warzyw, sporo kasz. Jemy mega smacznie i nie czujemy się głodni. Jak długo to potrwa, nie wiem, ale myślę, że sporo, bo wbrew obawom niektórych, wcale nie brakuje nam mięsa!!!

Zaczęliśmy używać olbrzymich ilości płatków drożdżowych, o które wiele osób się dopytuje. Są pyszne jako posypka, bo w smaku zastępują parmezan, a w pastach fajnie zagęszczają masę i dodają fajny posmak. Ja osobiście preferuję płatki tej firmy.

Ja uwielbiam domowe pasty do chleba. Przynajmniej raz w tygodniu robimy naszą ulubioną z wędzonej makreli, którą uwielbiamy. Pasta z pieczonej marchewki i nerkowców świetnie smakuje sama jako dip. Możecie też podać ją do grzanek, opieczonego chleba lub po prostu do domowego pieczywa.

Zobacz inne moje pasty do chleba.

SKŁADNIKI – PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI :

  • 1/2 kg marchewki
  • 2/3 szklanki nerkowców (niesolonych, nieprażonych)
  • 2-3 czubate łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy do pieczenia + 2 łyżki do ucierania
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • sok wyciśnięty z cytryny do smaku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na przynajmniej 8 godzin.
  2. Marchewkę dokładnie wyszoruj, osusz i pokrój na mniejsze części. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp kuminem, a następnie skrop oliwą. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Dodaj do marchewki. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C . Piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu przykryj folią aluminiową i odstaw do ostudzenia.
  3. Orzechy odsącz i połącz z marchewką. Dodaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i zblenduj na pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj w czasie mieszania trochę wody.
  4. Do pasty dodaj płatki drożdżowe, wymieszaj, po czym dopraw do smaku większą ilością soku cytryny i solą.
Pasta z pieczonej papryki i nerkowców
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz