PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z PŁUCEK

Pierogi z płucek

Takie pierogi z płucek przygotowałam do wspólnej kotłowej sesji do 26 numeru Magazynu Kocioł. Już wcześniej dodałam pierwszą swoją propozycję w postaci pierogów z soczewicą, tym razem nieco kontrowersyjne nadzienie z wieprzowych płucek. W moim rodzinnym domu, to jeden z ulubionych przysmaków. Mój mąż i dzieci je uwielbiają. Tym razem w wersji z pełnoziarnistym ciastem na bazie mąki orkiszowej.

Co do sesji dla Kotła – koniecznie wpadnijcie pooglądać numer. Jest tam aż dziewięć pysznych propozycji pierogowych. Warto też popatrzeć na piękne zdjęcia autorstwa Moniki Pazdej.

SKŁADNIKI NA FARSZ Z PŁUCEK : 

  • 1 kg płucek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • oraz do podania cebulka podsmażona na oleju

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania
  • około 150 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

  1. Płucka opłucz, odkrój i odrzuć twardsze części. Pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i odstaw na ok. pół godziny.
  2. Ponownie opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę wody, liście, ziele oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj do miękkości (ok. 1, 5 godziny).
  3. Odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dołóż płucka i dopraw solą oraz obficie pieprzem.
  5. Na koniec wbij jajka i wymieszaj.

PRZYGOTOWANIE CIASTA PIEROGOWEGO:

  1. Mąkę zalej gorącą wodą, wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsyp więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
  2. Rozwałkuj, wykrawaj koła, nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
  3. Gotuj w mocno osolonej wodzie, 3-4 minut od wypłynięcia.
  4. Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką.

Jeśli kochasz pierogi, wpadaj po inne moje przepisy

Pierogi z płucek fot. Moniki Pazdej
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz