ZUPA SZCZAWIOWA Z LANYMI KLUSKAMI

Zupa szczawiowa z lanymi kluskami

Zapraszam na kolejny z przepisów w ramach opowieści przesiedleńczych i kuchni dolnośląskiej przygotowywanych dla Magazynu Kocioł. Zupa szczawiowa z lanymi kluskami była przygotowywana przez babcię mojego wujka Waldka.

W moim domu rodzinnym zupa szczawiowa zawsze podawana była z jajkiem ugotowanym na twardo. Była to jedna z moich ulubionych zup, między innymi przez ten właśnie dodatek. Ta wersja z dodatkiem lanych klusek, jest zdecydowanie inna. Jest smaczna, jednak ja zdecydowanie wolę moją z gotowanym jajkiem.

Ciekawe jak u Was podaje się zupę szczawiową. A może jadacie ją jeszcze w innej postaci?

SKŁADNIKI – ZUPA SZCZAWIOWA:

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego*
  • duży pęczek świeżego szczawiu
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

*poza sezonem możesz wykorzystać szczaw mrożony lub taki ze słoiczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szczaw opłucz, osusz i pokrój w paski. Bulion* zagotuj, następnie dodaj szczaw.
  2. Jajko wymieszaj w małym kubeczku z mąką.
  3. Na wrzącą zupę wlewaj cienką strużką masę jajeczną, delikatnie mieszając, aby utworzyły się kluseczki.
  4. Na koniec zupę zabiel śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem.

* Możesz wykorzystać czysty bulion lub ugotować i podać zupę razem z innymi warzywami. Zarówno bulion warzywny jak i mięsny będzie równie dobry – wybór należy do Ciebie. Możesz dodatkowo podać z mięsną wkładką.

Zupa szczawiowa z lanymi kluskami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz