ZUPA KREM Z PIETRUSZKI

Zupa krem z pietruszki

Przepis na tę zupę krem z pietruszki pochodzi z 25. numeru Magazynu Kocioł, w którym bohaterem była pietruszka i pasternak.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM:

  • 750 g korzenia pietruszki
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka słodkiej śmietany (przynajmniej 18%)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotkę i pietruszkę obierz. Szalotki pokrój w kostkę, pietruszkę w cienkie plasterki.
  2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej masło. Zeszklij szalotkę oprószoną solą, potem dodaj pietruszkę i duś kilka minut.
  3. Wlej wino, wymieszaj i duś 2-3 minuty. Wlej bulion, przykryj i gotuj do miękkości pietruszki.
  4. Na koniec połącz ze śmietaną, zmiksuj i dopraw do smaku.
  5. Zupę podaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub podpieczonym chlebem.
Zupa krem z pietruszki

Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy krem.

Zobacz także...

Leave a Reply