FRYTKI Z BATATÓW W SOKU JABŁKOWYM

Frytki z batatów w soku jabłkowym

Przepis na te frytki z batatów przygotowałam do 29. numeru Magazynu KOCIOŁ. Opisywaliśmy w nim niesamowitych właścicieli Rezerwatu Jabłek i to co robią. Ich obłędne soki z dawnych odmian owoców jabłoni, są po po prostu nie do podrobienia. Frytki są mega smaczne, a delikatny posmak soku jabłkowego świetnie współgra ze smakiem słodkich ziemniaków. Zamiast soku jabłkowego, możecie wykorzystać cydr.

Tak upieczone bataty możecie zjeść od tak, zaraz po upieczeniu. Możecie je podać jako przekąskę z jakimś pikantnym sosem czy dipem. Tak upieczone słodkie ziemniaki świetnie też sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub ryby. Możecie też je pokroić i użyć jako składnika sałatki.

SKŁADNIKI NA FRYTKI Z BATATÓW:

  • 4 nieduże bataty
  • ½ l soku jabłkowego, najlepiej tłoczonego lub samodzielnie wyciskamego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, najlepiej w płatkach lub grubo mielona
  • opcjonalnie kilka gałązek kolendry

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w cząstki w formie małych łódeczek. Przełóż do miski, zalej sokiem, przykryj i odstaw na ok. 1 godzinę.
  2. Bataty wyciągnij na sitko, osącz i następnie osusz korzystając z ręcznika papierowego. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop olejem i wymieszaj. Lekko oprósz solą.
  3. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie delikatnie zamieszaj, tak aby nie rozgnieść batatów.
  4. Blaszkę wyjmij z piekarnika i posyp solą oraz, jeśli lubisz, posiekaną świeżą kolendrą.
Frytki z batatów w soku jabłkowym

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Czytam i czytam, bo mnie (jako miłośniczkę batatów) Twój przepis bardzo zaciekawił i moje pytanie – w którym momencie używamy soku jabłkowego? Coś chyba brakuje w powyższym przepisie. Czy to po pokrojeniu batatów w łódeczki mam je zalać sokiem na 1h?

Zostaw komentarz