PASTA Z PIECZONEJ DYNI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Pasta z pieczonej dyni

Oto przepyszna pasta z pieczonej dyni, którą możecie wykorzystać do smarowania pieczywa, ale też podać z tortillą, słupkami warzyw czy krakersami. Punktem wyjściowym do ogarnięcia tego przepisu były pasty z Jadłonomii. Moja łączy, tak jak u Marty, pieczoną dynię z masłem orzechowym i pomidorami suszonymi z wyrazistym smakiem i charakterem kaparów. Jest przepyszna, lekka, ale bardzo odżywcza.

SKŁADNIKI -PASTA ZZ PIECZONEJ DYNI:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1/2 szkl. masła orzechowego
  • 1/2 szkl. suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz kajeński
  • zalewa z pomidorów

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń stwardniałe końcówki.
  2. Połówki dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego do temperatury 180-190°C piekarnika. Piecz około 30 minut. Lekko przestudź, a następnie usuń pestki i poodcinaj fragmenty przypieczonej skórki oraz wszystkie stwardnienia na skórce.
  3. Dynię wraz z pomidorami, kaparami i czosnkiem przełóż do malaksera, TM lub innego naczynia miksującego. Możesz użyć również blendera. Zmiksuj na pastę, możesz zostawić lekkie grudki.
  4. Dodaj masło orzechowe, mieszamy lub ponownie zmiksuj i dopraw do smaku. Jeśli pasta będzie zbyt sucha dodaj odrobinę zalewy olejowej z pomidorów.
Pasta z dyni i suszonych pomidorów
Pasta z pieczonej dyni

Pasty do chleba, to coś co uwielbiamy. Mam ich całkiem sporo w swojej kolekcji.

Jesienny comford food

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz