KEKS UCIERANY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ BAKALII

Obowiązkowym ciastem na święta Bożego Narodzenia jest ten oto keks. Ciasto z dużą ilością bakalii, delikatne i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Robiłam je wielokrotnie i mimo dużej zawartości orzechów, migdałów i suszonych owoców nigdy nie opada.

Tym razem przygotowałam świątecznego keksa dla Magazynu Kocioł, a znajdziecie go w 30. wydaniu. Numer jest przepiękny, a królują w nim żurawina i seler. Na dokładkę znajdziecie też świetne przepisy z prawdziwym kakao od lokalnej dolnośląskiej firmy oraz propozycje innych świątecznych ciast.

SKLADNIKI NA KEKS: 

  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej)
  • ⅔ szklanki posiekanych moreli i rodzynek 
  • ⅔ szklanki posiekanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj keksówkę, posmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
  2. Rodzynki i morele zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, a następnie osącz na sitku.
  3. Oddziel białka od żółtek, a następnie białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy.
  4. Masło utrzyj razem z żółtkami i cukrem na puch.
  5. Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną i wymieszaj z orzechami oraz suszonymi owocami. 
  6. Do miski z utartym masłem dodaj pianę z białek oraz bakalie z mąką, wymieszaj delikatnie szpatułką a następnie przełóż do przygotowanej foremki.
  7. Piecz około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu, delikatnie wyjmij z foremki i studź na kratce.
Ucierany keks z bakaliami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz