SERNIK Z MIGDAŁAMI BEZ CUKRU

Sernik z migdałami bez cukru

Ten sernik z migdałami przygotowałam na wspólną sesję sernikową do 31. numeru Magazynu Kocioł.

Piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szefler, a sesję ogarniałyśmy jeszcze z Dorotą Domino, Kasią Sieradz oraz Natalią Jakubowską. Koniecznie wpadnijcie do najnowszego numeru po więcej sernikowych inspiracji.

Składniki na spód:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • ¾ szklanki zmielonego erytrolu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę migdałową:

  • 25 g masła
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 50 g płatków migdałowych

Sernik z migdałami – przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Migdały zmiksuj z erytrolem i wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy, a tortownicę owiń folią aluminiową, zapobiegnie to wyciekaniu masła. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, następnie wyjmij tortownicę, a temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.

Masa serowa: jajka utrzyj z erytrolem na puch. Ucierając na małych obrotach dodawaj ekstrakt waniliowy, skrobię i po łyżce sera, następnie masę wyłóż na podpieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.

Polewa: masło utrzyj z erytrolem, jajkiem i skrobią. Polej sernik, posyp płatkami migdałowymi i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Studź w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce.

Zaraz po wystudzeniu przełóż na talerz lub paterę bo sernik z dodatkiem erytrolu lubi mocno podciekać.

Serniki to moje ulubione ciasta, jeśli chcesz zobaczyć inne przepisy wpadnij tutaj.

Zobacz także...

8 komentarzy

  1. Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, ze w takiej samej ilości co erytrolu? Chcę zrobić na Święta, a zależy mi żeby był niski IG.

Zostaw komentarz