SERNIK Z MIGDAŁAMI BEZ CUKRU

Sernik z migdałami bez cukru

Ten sernik z migdałami to przykład, że nie jedząc cukru i białej mąki można jeść pyszne desery i ciasta. Sernik jest na spodzie z migdałów, a dosłodziłam go erytrolem, który jest dozwolony dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Ciasto przygotowałam na wspólną sesję sernikową do 31. numeru Magazynu Kocioł. Piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szefler, a sesję ogarniałyśmy jeszcze z Dorotą Domino, Kasią Sieradz oraz Natalią Jakubowską. Koniecznie wpadnijcie do najnowszego numeru ponieważ znajdziecie tam nie tylko wiele sernikowych inspiracji, ale też inne wspaniałe pomysły na smaczne dania.

Serniki to moje ulubione ciasta, jeśli chcesz zobaczyć inne przepisy wpadnij tutaj.

SKŁADNIKI NA SERNIK Z MIGDAŁAMI:

SPÓD:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki miękkiego masła

MASA SEROWA:

  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • ¾ szklanki zmielonego erytrolu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

POLEWA MIGDAŁOWO-MAŚLANA:

  • 25 g masła
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Migdały zmiksuj z erytrolem i wymieszaj z masłem, następnie masą wyłóż spód tortownicy, a tortownicę owiń folią aluminiową, zapobiegnie to wyciekaniu masła. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, następnie wyjmij tortownicę, a temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.
  3. Masa serowa: jajka utrzyj z erytrolem na puch, następnie ucierając na małych obrotach dodawaj ekstrakt waniliowy, skrobię i po łyżce sera, następnie masę wyłóż na podpieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
  4. Polewa: masło utrzyj z erytrolem, jajkiem i skrobią. Polej sernik, a na koniec posyp płatkami migdałowymi i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
  5. Studź w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce, a zaraz po wystudzeniu przełóż na talerz lub paterę bo sernik z dodatkiem erytrolu lubi mocno podciekać.
Sernik z migdałami
Sernik z migdałami, fot. Monika Szefler
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

  1. Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, ze w takiej samej ilości co erytrolu? Chcę zrobić na Święta, a zależy mi żeby był niski IG.

Zostaw komentarz