TRADYCYJNE LODY TRUSKAWKOWE NA ŚMIETANCE

lody truskawkowe z bezami

Kolejny, ostatni już przepis na lody z sesji dla Magazynu Kocioł, której efekty znajdziecie w 32 numerze. Tym razem wersja tradycyjna, na śmietance i jajkach. Zapraszam na przepyszne, kremowe lody truskawkowe. Bazę śmietankową możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodając inne miękkie owoce: borówki, poziomki, jagody lub maliny. Lody możecie przygotować nie posiadając specjalnej maszynki – wystarczy dokładne mieszanie masy w czasie mrożenia.

Jeśli szukasz przepisów na podobne desery, wpadaj tutaj.

SKŁADNIKI: 

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36%
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • rożki waflowe oraz bezy do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki zmiksuj, przełóż do zamykanego pojemniczka, następnie odłóż do zamrażarki.
  2. Skorupki jajek sparz wrzątkiem, osusz, oddziel żółtka od białek.
  3. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Żółtka osobno utrzyj z połową cukru na kogel mogel.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. 
  5. Połącz wszystkie przygotowane składniki: zmiksowane truskawki, pianę z białek, kogel mogel z żółtek oraz śmietankę. Dokładanie wymiesza, następnie masę przełóż do maszyny do robienia lodów. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, masę włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co jakiś czas masę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, dzięki temu lody będą gładkie i kremowe.
  6. Gotowe lody nałóż do rożków waflowych, następnie udekoruj pokruszonymi bezami.
Tradycyjne lody truskawkowe
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz