CHLEBKI DO ŻURKU

Chlebki do żurku

Przepis na chlebki do żurku wielkanocnego pochodzi ze specjalnej sesji z wielkanocnymi drożdżowymi wypiekami dla Magazynu Kocioł, którą przygotowałyśmy z Asią z Apetyt na Kuchnię i Kasią z Gotuj z Kasią. Kasia jest też autorką zdjęć z tej sesji.

SKŁADNIKI NA CHLEBKI DO ŻURKU:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody + do posmarowania
  • 500 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka otrębów pszennych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami maki. Odstaw do wyrośnięcia
  2. Do miski włóż pozostałą ilość mąki, jogurt, sól, dodaj też zaczyn drożdżowy. Za pomocą robota z końcówką w kształcie haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia. 
  3. Ciasto ponownie wyrób, przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3-4 równe porcje. Z każdej porcji oderwij mały kawałek ciasta i uformuj małe kulki. Większe kawałki, zagnieć i lekko spłaszcz. Boki lekko ponaciągaj i złóż pod spód, do środka, tak żeby uformować okrągłe bochenki.
  4. Chlebki przełóż złożeniem do spodu, na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę.
  5. Posmaruj wodą, na środku ułóż małe kulki, lekko dociśnij, aby się przykleiły, wierzch posyp otrębami. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, wyjmij i ostudź na kratce.

Przed podaniem odkrój wierzch chlebka i wydrąż miąższ zachowując ok. 1-cm ścianki. Wydrążone chlebki możesz podpiec lekko w piekarniku. Wydrążony miąższ wysusz i zmiel na bułkę tartą. Zobacz więcej inspiracji na wielkanocne święta.

Chlebki do żurku
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz