DROŻDŻOWE CHLEBKI DO KOSZYCZKA

Chlebki do koszyczka

Chlebki do koszyczka razem z chlebkami do podania wielkanocnego żurku upiekłam na specjalną, wspólną sesję do wiosennego numeru Magazynu Kocioł.

Sesja przygotowana przez Asię z Apetyt na Kuchnię i Kasię z Gotuj z Kasią.

SKŁADNIKI NA CHLEBKI DO KOSZYCZKA:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 ml ciepłej wody + do posmarowania
  • 500 g mąki pszennej razowej*
  • 75 ml maślanki
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego

*do upieczenia chlebków możesz wykorzystać mąkę chlebową lub mieszankę mąki razowej i chlebowej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Do miski włóż resztę mąki, maślankę, olej, sól, siemię lniane oraz zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia. 
  3. Ciasto ponownie wyrób i przełóż na oprószony mąką blat. Podziel na 4 porcje i uformuj chlebki, następnie ponacinaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190ºC. Wstaw blaszkę z wyrośniętymi chlebkami i piecz 30-35 minut w piekarniku. Opcjonalnie tuż przed wstawieniem blaszki z chlebkami na spód piekarnika możesz wstawić blaszkę z wodą, aby wytworzyła się para.
  5. Wyjmij z piekarnika, a następnie ostudź na kratce kuchennej.
Chlebki do koszyczka

Po inne przepisy wielkanocne mojego autorstwa klikaj tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz