NAJLEPSZE POSTNE ŚLEDZIE ZE ŚMIETANĄ

Postne śledzie ze śmietaną

W moim rodzinnym domu obowiązkową pozycją na piątkowy obiad były takie postne śledzie podawane ze śmietaną. Koniecznie podane z gorącymi ziemniakami w mundurkach, śmietana z którą były podawane była zebrana z mleka od krowy. Była lekko kwaśna i bardzo gęsta. To połączenie smakowe jest jednym z moich ulubionych i bardzo lubię wracać do tego dania, niekoniecznie podczas postu.

Często jako pierwsze danie, mieliśmy jeszcze jeden smakołyk z dzieciństwa, była to zupa owocowa. Bardzo prosta, bo był to makaron z domowym kompotem ze słoika, a moim ulubionym był zawsze kompot z czereśni.

Jak wspominacie postne dania z Waszych rodzinnych domów? Ciekawa jestem czy mieliście takie dni, co wtedy jedliście i jak te dania wspominacie?

To danie przygotowałam do 32. numeru Magazynu Kocioł, do działu z przepisami kuchni dolnośląskiej, kliknij aby pobrać ten darmowy numer.

Zobacz też inne przepisy ze śledziami

SKŁADNIKI POSTNE ŚLEDZIE ZE ŚMIETANĄ:

  • 500 g matiasów*
  • 2-3 cebule
  • 5 łyżek oleju

DO PODANIA:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

ZOBACZ JAK ZROBIĆ POSTNE ŚLEDZIE ZE ŚMIETANĄ:

  1. Śledzie opłucz, jeśli są bardzo słone namocz w wodzie. Odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Cebule obierz i pokrój w talarki lub piórka. Śledzie razem z cebulą ułóż warstwami w dużym słoju, następnie zalej olejem i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  3. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, następnie podaj gorące razem ze śledziami i śmietaną.

*Jeśli korzystasz ze śledzi w oleju ala matias, to nie musisz ich płukać i namaczać, bo do takich wystarczy dodać pokrojoną cebulkę i odstawić na kilka godzin do zamarynowania.

Postne śledzie ze śmietaną

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz