BURGERY Z INDYKA I CUKINII

Dwie spore cukinie, które koleżanka pozostawiła mi w spadku wyjeżdżając na urlop czekały i jakoś wyjątkowo nie mogłam na nic się zdecydować. Przeszukując zasoby chorwackiej Coolinariki natrafiłam na ten przepis. Wiedziałam od razu jak skończą te dwie cukinie od Beaty. Masę mięsno-warzywną zrobiłam z podwójnej ilości składników i za jednym razem powstały dwa całkowicie odmienne obiady. Dzisiaj polecam burgery z indyka i cukinii, a już jutro zapraszam na pulpety.

SKŁADNIKI NA BURGERY Z INDYKA I CUKINII:

  • 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • tarta bułka ok. 2-3 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
  2. Cebulę i czosnek obrać, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść.
  3. Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
  4. Formować kotlety, spłaszczyć, następnie smażyć lub piec na grillu.

Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, jednak oba smakowały mu bardzo.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz