U nas burgery z indyka rozgościły się na dobre. Kombinuję z dodatkami wykorzystanymi do masy mięsnej i tym razem proponuję Wam takie z nutką paprykową.
Kotlety można podać w wersji bardziej tradycyjnej – z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Można też stworzyć taką mega kanapkę. Myślę, że indyk w takiej formie zadowoli każdego łasucha.
SKŁADNIKI NA KOTLETY:
(na 4-6 kotletów)
- 50 dkg mięsa z udźca indyczego
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie olej do smażenia
- Paprykę opłucz, cebulę i czosnek obierz.
- Zmiel mięso, paprykę, cebulę i czosnek w maszynce na dużych oczkach.
- Dopraw masę solą oraz pieprzem. Dokładnie wymasuj.
- Formuj sporej wielkości płaskie kotlety i smaż je na patelni grillowej.
DO PODANIA:
- 4-6 bułek
- świeże lub marynowane ogórki
- pomidory
- sos na bazie majonezu
- keczup
- Bułki poprzekrawaj i lekko opiecz.
- Składaj korzystając z ulubionych składników.
2 komentarze
Wygląda apetycznie 😉
dziękuję 🙂