CHLEB GRYCZANO-ORKISZOWY Z CZARNUSZKĄ

Smakowym dodatkiem jest tutaj czarnuszka, której smak uwielbiam. Nazywana złotem faraonów działa rewelacyjnie na organizm, a stosowana była w medycynie starożytnego Egiptu oraz medycynie arabskiej. Ma działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i uspokajające, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Jednak nie powinny jej jeść kobiet w ciąży. Dzisiaj zapraszam Was na drożdżowy chleb gryczano-orkiszowy, właśnie z dodatkiem czarnuszki.

SKŁADNIKI NA CHLEB GRYCZANO-ORKISZOWY:

  • 70 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 dkg gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłe, ewentualnie górskie)
  • 4-5 łyżek czarnuszki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru (może być zwykły)
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 szklanki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąki przesiać do dużej miski.
  2. Płatki owsiane zalać jedną szklanką ciepłej wody. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać do płatków z wodą, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodać sól i czarnuszkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę (ciepłą), wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od miski.
  4. Ciasto wyłożyć do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny, po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną, aby bochenek ostygł.

I jeszcze fragment mojej ulubionej książki:

Książka kucharska, którą Mardżan miała zakodowaną w głowie, szczególnie podkreślała właściwy dobór przypraw do zupy. Kminek nadawał mieszaninie aromat popołudniowych igraszek miłosnych, lecz najpotężniejszy tantryczny wpływ na niewinnego konsumenta zupy miała inna przyprawa: siah dane – akt miłosny w pełni – czyli ziarno czarnuszki. To skromne, małe ziarenko, wyłuskane ze skorupki w moździerzu lub gotowane wraz z potrawą – na przykład zupą z soczewicy – pobudza pikantną energię, uśpioną w ludzkiej śledzionie. Raz uwolniona, energia ta płonie w człowieku ciągłym, nieposkromionym pożądaniem niezaspokojonej miłości. Czarnuszka działa tak silnie, że odradza się jej zażywanie kobietom ciężarnym – może bowiem spowodować przedwczesny poród.

M. Mehran Zupa z granatów

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

      1. A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy konsystencja tego ciasta po wyrobieniu ma być taka, żeby dało się to ciasto rozwałkować ? Pozdrawiam.

        1. ma mieć konsystencję wyrabianego ciasta drożdżowego, jeśli uważasz, że jest za gęste dodaj trochę więcej wody. Płatki owsiane w zależności od rodzaju oraz producenta różnią się nieco i niektóre ciągną więcej wody.

Zostaw komentarz