CHLEB Z RICOTTĄ NA DROŻDŻACH

Ten pyszny chlebek zagościł pierwszy raz w naszym domu gdy miałam na zbyciu sporą ilość ricotty. Zaczęłam poszukiwania w necie i znalazłam ten rewelacyjny przepis na stronie Pracownia Wypieków. W wersji oryginalnej jest z koperkiem, ja jednak go nie daję bo często zjadamy go w wersji słodkich kanapek, np. z masełkiem i miodem. Mój syn wprost za nim przepada. Chleb z ricottą to prosty maślany chlebek z mąki pszennej, na drożdżach. Jest wyjątkowo delikatny, świetny na kanapki w wersji na słodko.

SKŁADNIKI NA CHLEB Z RICOTTĄ:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • masło lub oklej, do posmarowania
  • mąka, otręby lub śruta zbożowa, do oprószenia blaszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, następnie ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej dużej keksówki (lub dwóch małych).
  3. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce, następnie ponacinać bochenek.
  4. Wstawić do piekarnika i piec 30-45 minut w temperaturze 200 stopni C. Na koniec wyjąć z blaszki i studzić na kratce kuchennej.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, a inne przepisy z moje domowej piekarni znajdziesz tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Dzień dobry chlebek jest pyszny piekłam już wiele razy ale ostatnio coś mi nie wychodzi nie wiem gdzie popełniam błąd bo chlebek jest bardzo miękki kruszy się nie można go ukroić Może pani mi podpowie co zrobić żeby był bardziej zwarty ?

Zostaw komentarz