Pomidorki koktajlowe mają tę zaletę, że praktycznie cały rok smakują dobrze. Najlepsze są te uprawiane we własnym ogródku i zbierane własnoręcznie, jednak kupione na targu lub markecie także dają radę.
Przepis na to danie wylądował w 37. numerze Magazynu Kocioł, który miał swoją premierę na początku września. Jest banalnie prosty do zrobienia, ale niezwykle smaczny. Choć kozi ser świetnie się tutaj komponuje, to jeśli nie przepadacie za kozim nabiałem, zastąpcie go zwykłym serkiem.
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z POMIDORKAMI:
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 150 g kremowego serka koziego
- 8 małych bułek lub innego ulubionego pieczywa
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidorki opłucz i osusz, przekrój na pół. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, następnie rozetrzyj z solą, aby wyciągnąć jak najwięcej czosnkowego aromatu.
- Pomidorki włóż do miski, następnie dodaj czosnek oraz gałązki tymianku. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
- Pomidorki z dodatkami wyłóż na dużą patelnię i smaż kilka minut, aż płyn zredukuje się o ponad połowę.
- Bułki pokrój, opiecz w opiekaczu, na suchej patelni lub w piekarniku, następnie ułóż na kratce kuchennej.
- Serek przełóż do miski, dodaj 2-3 łyżki sosu spod pomidorków, wymieszaj. Serek wyłóż na grzanki, na wierzch rozłóż pomidorki.