Propozycja na warzywny dodatek do obiadu – kalarepa duszona w śmietanie. Jest lekka, pyszna i zaskakująca w smaku a przy tym prosto i szybko się ją robi.
Kalarepkę dotychczas jadaliśmy tak po prostu – po obraniu każdy łapał kawałek do chrupania. Tym razem chciałam znaleźć jakiś inny przepis. Po przejrzeniu moich zbiorów zdecydowałam się na podanie jej w formie jarzynki do obiadu. Sugerowałam się przepisem z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, jednak go zmodyfikowałam między innymi rezygnując z podsypywania jej mąką. Pod koniec duszenia dodałam słodkiej śmietany i doprawiłam gałką muszkatołową. Powiem krótko – bardzo nam smakowało.
SKŁADNIKI – KALAREPA DUSZONA W ŚMIETANIE
- 1 kg młodej kalarepy
- płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki nieukwaszonej śmietany (ja dodałam 30%)
- sól, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kalarepę obierz i pokrój w słupki.
- Kalarepę przełóż do garnka, dodaj masło i cukier, następnie zalej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Kalarepa nie powinna się rozgotować, powinna zostać al dente.
- Dodaj śmietanę i dopraw solą oraz gałką muszkatołową, chwilę duś do połączenia smaków.
- Kalarepę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło. Świetnie smakuje z ziemniakami i mięsem.
Zapraszam do obserwowania profilu na FB, zobacz też inne propozycje na sałatki do obiadu.