Przepis na ten świetny dodatek obiadowy znalazłam w książce Jak gotować Disslowej. Kapusta włoska zapiekana w sosie śmietanowym fajnie się będzie komponować z typowym obiadem typu ziemniaki i mięso, ale można ją też podać jako dodatek do potraw z grilla.
Polecam.
SKŁADNIKI – KAPUSTA WŁOSKA ZAPIEKANA:
- niewielka główka kapusty włoskiej
- 1 szklanka śmietany, całość lub część można zastąpić jogurtem naturalnym
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki startego sera żółtego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę podzielić na cztery części, usunąć głąb. Włożyć do osolonego wrzątku i obgotować ok. 5 minut, następnie odsączyć.
- Masło rozpuścić, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, a po zagotowaniu zestawić z ognia. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem.
- Kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać startym serem.
- Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C ok 20 minut, aż będzie rumiana.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
wczoraj akurat koleżanka zachwycała się kapustą włoską podobnie przygotowaną, na pewno bardzo smaczna jarzynka, wersja z sosem jogurtowym też bardziej by mi odpowiadała
Kapusta stoi w piekarniku.