Dzisiaj lekkie, bardzo dietetyczne muffinki owsiano-kokosowe, bez mąki z płatkami owsianymi. Świetne dla osób na diecie, zwłaszcza dla zmagających się z insulinoopornością lub cukrzyków. Opcjonalnie muffiny można wykonać z sami płatkami owsianymi, zastępując kokos taką samą ilością płatków, dzięki temu będą mniej kaloryczne.
Ostatnio oglądałam jeden z programów Marthy Stewart, w którym było robione ciasto ozdobione własnoręcznie wykonanymi wiórkami – czy raczej wiórami – tutaj opis jak je zrobić. Martha podała też jak łatwo otworzyć orzech kokosowy. Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru – jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem – powinien rozpaść się na kawałki.
SKŁADNIKI NA MUFFINKI OWSIANO-KOKOSOWE:
- 150 g płatków owsianych
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki, wiórki i ksylitol wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszać suche składniki z pianą oraz mlekiem, następnie przełożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez ok. 25 minut (powinny się lekko zarumienić).
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Ja poprosze taka wersje z kokosem – musza oblednie pachniec i smakowac!
I do mnie bardziej przemawia kokosowa wersja 🙂 A kokos w końcu to samo zdrowie…zwłaszcza takie naturalne wiórki 😉
Przez przypadek odkryłam Twojego bloga. Wow! Chyba najlepsze przepisy, najlepiej dopasowane do moich preferencji żywieniowych 🙂 dziękuje.