MUFFINKI OWSIANO-KOKOSOWE

Muffinki owsiano-kokosowe

Dzisiaj lekkie, bardzo dietetyczne muffinki owsiano-kokosowe, bez mąki z płatkami owsianymi. Świetne dla osób na diecie, zwłaszcza dla zmagających się z insulinoopornością lub cukrzyków. Opcjonalnie muffiny można wykonać z sami płatkami owsianymi, zastępując kokos taką samą ilością płatków, dzięki temu będą mniej kaloryczne.

Ostatnio oglądałam jeden z programów Marthy Stewart, w którym było robione ciasto ozdobione własnoręcznie wykonanymi wiórkami – czy raczej wiórami – tutaj opis jak je zrobić. Martha podała też jak łatwo otworzyć orzech kokosowy. Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę  (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru – jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn  z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika  rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem – powinien rozpaść się na kawałki.

SKŁADNIKI NA MUFFINKI OWSIANO-KOKOSOWE:

  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki, wiórki i ksylitol wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę.
  2. Delikatnie wymieszać suche składniki z pianą oraz mlekiem, następnie przełożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez ok. 25 minut (powinny się lekko zarumienić).
Muffinki owsiano-kokosowe
Muffinki owsiano-kokosowe

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Przez przypadek odkryłam Twojego bloga. Wow! Chyba najlepsze przepisy, najlepiej dopasowane do moich preferencji żywieniowych 🙂 dziękuje.

Zostaw komentarz