W dwudziestym drugim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ znajdziecie przecudną sesję z jadalnymi prezentami. Odbyła się ona w moim domu a oprawą fotograficzną zajmował się Rafał Komorowski. Jadalne prezenty przygotowały: Kasia z Gotuj z Kasią, Asia z Apetyt na Kuchnię, Dorota z Fly me to the spoon, no i oczywiście ja. Koniecznie musicie zobaczyć wszystkie nasze propozycje, które są proste do przygotowania, a wyglądają obłędnie. Dzisiaj pierwszy z przygotowanych przeze mnie jadalnych prezentów – oliwa smakowa. Oliwa dość szybko nabiera konkretnego smaku i aromatu, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub po prostu, do maczania opieczonego domowego pieczywa.
SKŁADNIKI – OLIWA SMAKOWA:
- 3 szklanki oliwy
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 5 gałązek świeżego tymianku
- skórka z jednej cytryny, najlepiej w jednym długim kawałku
- 1 łyżka płatków chili
PRZYGOTOWANIE:
- Oliwę przelej do rondla i podgrzej na wolnym ogniu.
- Do pierwszej butelki włóż gałązki rozmarynu.
- W butelce drugiej umieść tymianek oraz obrany czosnek.
- Do trzeciej butelki włóż skórkę z cytryny i płatki chili.
- Zalej gorącą oliwą i zamknij.
- Daj prezent od serca ukochanej osobie 🙂