Przepis na te pieczone bataty przygotowywałam do ostatniego numeru magazynu KOCIOŁ. To prosty sposób na fajną przekąskę czy dodatek do innych dań. U nas słodkie ziemniaki już kupione i czekają.
SKŁADNIKI NA PIECZONE BATATY:
- 3 średniej wielkości bataty
- 3 łyżki oleju
- 50 g twardego żółtego sera typu gouda
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki miękkiego masła
- kilka listków natki pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty umyj, osusz i pokrój w centymetrowe plastry.
- Posmaruj olejem z obu stron i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprósz solą.
- Piecz godzinę w temperaturze 190°C.
- Rozetrzyj czosnek z solą i wymieszaj z masłem. Natkę drobno posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podpieczone bataty posmaruj masłem czosnkowym, posyp serem i natką.
- Blaszkę wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.y.
Bataty można podać jako samodzielną przekąskę, mogą też być dodatkiem do mięsa czy ryb