SAŁATKA PEKIŃSKA ZE SŁONECZNIKIEM

Sałatka pekińska ze słonecznikiem

To od zawsze była popisowa sałatka mojej bratowej. Ja od dawna przygotowuję ją na większość imprez, bo jest naprawdę przepyszna i lubi ją większość gości. To jeden z klasyków, które sprawdzą się na każdej imprezie, zarówno podczas zimy, jak i w czasie letnich spotkań przy grillu. Sałatka pekińska ze słonecznikiem jest świetna jako samodzielna przystawka, ale też można ją podać jako dodatek do mięsa lub do pieczeni. Najbardziej ją lubię w połączeniu z mięskiem lub rybą z grilla. Sałatkę można przygotować dużo wcześniej, a przed samym podaniem dodać sos i słonecznik i wymieszać.

SKŁADNIKI – SAŁATKA PEKIŃSKA ZE SŁONECZNIKIEM:

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 1-2 garści łuskanego słonecznika
  • 100 g sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, tak aby nabrał ładnego złotego koloru i był chrupiący, a następnie ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć na sitku.
  2. Majonez, czosnek i jogurt zmiksować, a na koniec doprawić solą.
  3. Kapustę poszatkować, przełożyć do dużej miski, następnie dodać odsączoną kukurydzę i starty ser. Na koniec, tuż przed podaniem, wlać sos czosnkowy i dodać słonecznik i wymieszać.

Zapraszam serdecznie do obserwowania mojego profilu na FB. Zobacz też inne przepisy na moje sałatki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz