SZCZYPTA SMAKU… INDIE

Szczypta smaku... Indie

Książka wydawnictwa Wega Delbana Polska z 2004 roku, nie wiem czy dostępna w  sprzedaży, ale jeśli komuś uda się ją gdzieś znaleźć – polecam.

Przepisy w książce są autorstwa Priya Wickramasinghe i Carol Selve Rajah, teksty wprowadzające napisane przez Kay’a Halse.

Przepiękne zdjęcia nie tylko potraw ale i fotki cudownie ukazujące różne sytuacje związane z kuchnią indyjską: targowiska, ludzi przygotowujących dania, ulicznych sprzedawców- bajka…

Książka szyta i mimo, że jest bardzo mocno eksploatowana jest nadal w stanie idealnym.

Naprawdę duża ilość przepisów i co najważniejsze bardzo przystępnych – wiele z nich zostało przetestowanych w naszej kuchni. Właśnie z niej pochodzi idealny przepis na chlebek naan, który robiłam wiele razy.

Ale oprócz przepisów w książce jest mnóstwo informacji o kuchni indyjskiej, jej różnorodności związanej z regionami oraz kulturze spożywania posiłków. Jest też o przyprawach i produktach wykorzystywanych w tej jednej z najbardziej aromatycznych kuchni. Słowniczek przypraw w jednym miejscu gromadzi podstawowe informacje, bardzo pomocne przy przygotowaniu potraw.

To jedna z moich ulubionych książek. Poluję na pozostałe książki z tej serii 🙂


Szczypta smaku… Indie, opracowanie zbiorowe

wydanie polskie książki: a little taste of… India
Wega Delbana Polska, 2004
oprawa miękka, szyta
stron 256, ze zdjęciami

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz