SZAKSZUKA Z SOCZEWICĄ

Szakszuka z soczewicą

Pierwszy raz zebrałam się w sobie i udaje mi się dołączyć do wspólnego gotowania w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Mam nadzieję, że moja szakszuka z soczewicą wraz z propozycjami innych uczestników akcji będzie dla Was inspiracją na pyszne pożywne śniadanko.

Szakszuka to po prostu jajo sadzone na “ekskluzywnym warzywnym dywaniku”. Danie niezwykle popularne jako śniadanie w Izraelu, Tunezji oraz innych śródziemnomorskich krajach. Zasada jest jedna – jajo sadzi się w zagłębieniu, w pikantnym sosie na bazie pomidorów i papryki. Dodatki są różne: bakłażan, harissa, ciecierzyca czy ser. Niech Was nie odstraszy długość przygotowań. Bazę pomidorową możecie przygotować dzień wcześniej, co więcej – możecie ją przygotować na dwa, trzy posiłki i zawekować lub zamrozić. Potem wystarczy wyrzuć sos na patelenkę, podgrzać i wbić do niej jaja.

SKŁADNIKI – SZAKSZUKA Z SOCZEWICĄ:

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki suchej soczewicy (lub puszka gotowej)
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża żółta cebula
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 papryczka chili (ewentualnie 1 łyżeczka płatków chili)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • zielenina do posypania (szczypiorek, natka)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę przepłucz na sitku, zalej szklanką wody gotuj do miękkości. W miarę potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. W czasie gotowania nie sól, bo stwardnieje.
  2. W piekarniku lub nad gazem opiecz “na czarno” paprykę. Delikatnie zeskrob nożykiem skórkę i płucz pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę możesz też obsmażyć, ale taka opieczona jest zdecydowanie smaczniejsza.
  3. Cebulę i czosnek obierz, następnie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż do zeszklenia, następnie dodaj czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili (lub płatki) i smaż jeszcze chwilę cały czas mieszając.
  5. Dodaj pomidory z puszki oraz cynamon i duś do zredukowania nadmiaru płynu, na koniec dodaj pokrojoną paprykę oraz soczewicę. Dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem, duś kilka minut do połączenia smaków.
  6. Jeśli korzystasz z naprawdę dużej patelni, zrób zagłębienia i wbij w nie jajka. Oprósz solą i przykryj. Smaż do ścięcia białka. Możesz też podzielić bazę i szakszukę dla każdej osoby przygotować i podać na małej patelence.

Szakszukę (a każda jest inna) znajdziecie również u:

Insuliny – strona na FB

Miśka Misiaka – zdjęcie na FB

Doroty – Moje małe czarowanie

Izy – Smaczna pyza

Wiosenki – Eksplozja smaku

Małgosi – Smaki Alzacji

Agaty – Kulinarne przygody Gatity

Moniki – Z chaty na końcu wsi

Bernadetty – Prawo do gotowania z pasją

Magdy – Kulinarna piniata

Ani – Teatr Gotowania

Moniki – Monika Bielawa

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

12 komentarzy

Zostaw komentarz